Persbericht: Nieuw House of Quantum gebouw symboliseert snelle groei Nederlandse quantumecosysteem
Vanmiddag wordt in Delft de tweede locatie van het House of Quantum geopend. Het House of Quantum wordt 's werelds eerste nationale quantumcampus, bestaande uit verschillende verzamelgebouwen voor quantumbedrijven verspreid over het land. Zijne Majesteit Koning Carl XVI Gustaf van Zweden bracht vergezeld door CTO van Ericsson Erik Ekudden eerder vandaag een bezoek aan het House of Quantum als onderdeel van ‘The Royal Technology Mission’ aan Nederland. De officiële opening vanmiddag wordt verricht door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en locoburgemeester van Delft Frank van Vliet in aanwezigheid van onder anderen startupfounders, quantumtechnologie-experts investeerders en kennisinstellingen zoals de TU Delft.
In het tweede House of Quantum-gebouw, DT01 geheten, komen lokale en internationale bedrijven, investeerders en onderzoekers samen om te werken aan toekomstige quantumtechnologie en bedrijfsgroei. Leden krijgen toegang tot kantoorruimtes, quantum laboratoria, voorzieningen en communityvoordelen. Quantum Delta NL wil met House of Quantum het tech-ecosysteem uitbreiden, synergie tussen hardware en software bevorderen en niet-technische stakeholders aantrekken om het nationale quantumecosysteem te ondersteunen. Dit past binnen het ambitieuze nationale quantumtechnologieprogramma, waarvoor Quantum Delta 615 miljoen euro heeft ontvangen van het Nationaal Groeifonds. Vorig jaar werd de eerste locatie in Delft geopend, andere locaties in Amsterdam en Eindhoven en meer volgen nog.
Snelle groei quantumindustrie
Met de opening van dit tweede gebouw benadrukt Quantum Delta de snelle groei van het House of Quantum en de quantumindustrie. Quantum Delta NL heeft met succes bijgedragen aan de ontwikkeling van meer dan 20 quantumbedrijven en de creatie van ruim 650 directe banen, naast 760 banen in onderwijsinstellingen. Het is daarmee een voorbeeld van een sector die aanzienlijke bijdragen kan leveren aan nieuwe banen, verbeterde beveiliging van digitale infrastructuren, de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, oplossingen voor logistieke vraagstukken, nieuwe klimaatmodellen en technische autonomie voor Europa.