02 Funding
Funding
12 July 2024Mayra van Houts

Quantum Delta NL krijgt €273 miljoen toegekend door het Nationaal Groeifonds voor de derde fase

Deze financiering zal worden gebruikt om de ontwikkeling van het Nederlandse kwantumecosysteem te versnellen. 

Delft, Nederland, 12 juli 2024

Quantum Delta NL (QDNL), het nationale ecosysteem van Nederland voor kwantuminnovatie, kondigt vandaag aan dat het een investering van €273 miljoen van het Nationaal Groeifonds (NGF) heeft ontvangen als onderdeel van de derde fase van het QDNL-programma. Hiermee komt het totaal toegekende bedrag aan QDNL uit op €615 miljoen. De beslissing van de Nederlandse overheid om dit initiatief te steunen onderstreept hun betrokkenheid bij een gezamenlijke visie: het bevorderen van kwantuminnovatie en het creëren van duurzame economische groei. 

Prestaties

In de afgelopen drie jaar heeft QDNL een sterk ecosysteem opgebouwd dat onderzoek, talentontwikkeling en de ondersteuning van startups omvat. Dit heeft alle betrokkenen in staat gesteld om zowel binnen Europa als wereldwijd een vooraanstaande positie te verwerven en kwantumtechnologie om te zetten in tastbare economische en maatschappelijke voordelen. Deze inspanningen dragen aanzienlijk bij aan het bevorderen van innovatie en het creëren van langdurige economische impact in Nederland – een van de hoofddoelen van het NGF. 

Geslaagde tussentijdse evaluatie

Om de derde fase te kunnen starten, was een onafhankelijke tussentijdse evaluatie (MTR) en het indienen van een bijgewerkt plan vereist. De MTR was zeer succesvol en erkende QDNL als een wereldwijd toonaangevend project. Dit succes heeft andere landen geïnspireerd om op vergelijkbare wijze in kwantumtechnologie te investeren. Wij zien dit wereldwijde leiderschap als een bewijs van de gezamenlijke inspanningen van onze gemeenschap. 

Wat gaat er gebeuren in fase 3?

QDNL is een missiegedreven programma met als doel om op lange termijn economische en maatschappelijke impact voor Nederland te realiseren. Dit doet QDNL door wetenschappelijke ontwikkelingen te versnellen, de commercialisatie van kwantumtechnologie te stimuleren en zo de kwantumeconomie te laten groeien, . De investering van €273 miljoen van het NGF zal worden gebruikt om deze missie voort te zetten, met een sterke focus op het betrekken van eindgebruikers en het vergroten van de deelname van de industrie. Dit zorgt ervoor dat de inspanningen strategisch worden afgestemd op de snel groeiende marktvraag en kansen. 

Met het plan voor de derde fase is er vertrouwen dat QDNL goed is voorbereid om het kwantumecosysteem in Nederland en internationaal verder te ontwikkelen en uit te breiden. Dit plan voorziet niet alleen in de huidige behoeften en bouwt voort op eerdere successen, maar zet ook een duidelijke koers uit naar een duurzame en innovatieve toekomst, waarmee de volgende generatie kwantumtechnologieën en hun toepassingen wereldwijd mogelijk worden gemaakt. 

Get in touch with

We collect stories from extraordinary people within the Quantum community, don't miss out on these.

Subscribe to stay in the loop
©2023 QDNL. All rights reserved.